Friday, December 17, 2010

AGEN ATAU PENGEDAR MAS COTEK ROSELLE DIPERLUKAN

Kami amat berbesar hati menawarkan kepada mana-mana individu yang berminat untuk menjadi agen atau pengedar kepada .


Kepada sesiapa yang berminat , bolehlah berhubung dangan kami melalui talian 09-573 5301 / 019-937 2121 / 019-938 8307.






Harga yang munasabah dan berpatutan boleh dibincangkan nanti.

AGEN BIHUN SUFI KAWASAN KUANTAN DIPERLUKAN SEGERA !!!

Keraguan anda adalah tanggungjawab kami. Sokongan serta komitmen anda semua dalam menjayakan 1 STOP CENTRE FOR MUSLIM CHOICE ini amat kami alu-alukan. InsyaAllah.

Wednesday, December 1, 2010

AMALAN PENGILANGAN IMP

PENGILANGAN IMP
Islamic Manufacturing Practice ( IMP ) ialah satu piawaian yang bertaraf "HALALAN THOYYIBA" iaitu suatu proses pengilangan yang bukan sahaja suci dari sudut fizikalnya (yakni tidak ada bahan-bahan haram ataupun kontiminasi dengan bahan-bahan haram) malahan juga suci dari sudut rohaniahnya. Maknanya tangan-tangan yang memprosesnya juga suci dan halal.
IMP akan merangkumi proses di bawah untuk memastikan piawaiannya bukan sahaja memenuhi kehendak Islam malah juga mematuhi peraturan-peraturan dan piawaian lain yang ditetapkan seperti:
·      GMP
·      HACCP
·      ISO
·      HALAL

PROSES PENGILANGAN IMP
Terbahagi kepada 3:
Pengusaha
Pengusaha yang ingin melibatkan diri dalam pengeluaran produk yang berasaskan Halalan Thoyyiba mestilah :
·      Mengetahui persoalan hukum pembuatan produk.
·      Mempunyai ilmu-ilmu berhubung dengan persoalan keagamaan.
·      Membekalkan produk yang mengikut piawaian syarak.
·      Menyedari bahawa penghasilan produk akan menjadi darah daging dan akan dituntut di akhirat kelak.
·      Niat untuk menyediakan produk yang halal lagi baik kepada pengguna Muslim semata-mata mencari keredhaan Allah.
·      Sumber kewangan yang digunakan untuk perniagaan tidak bersumberkan riba.

Situasi Kilang & Bahan Mentah
·      Susunan dalam kilang mengikut syariat.
·      Tidak ada muzik.
·      Ada Nur bacaan Al-Quran.
·      Ada kuliah kefahaman HALAL,IMP,GMP & HACCP.
·      Ada kuliah kefahaman agama pada keseluruhan pengurusan dan mendapat pengesahan dari pihak yang berkuasa dan dari Unit Audit Syariah Dalaman.
·      Peralatan dan bahan mentah mestilah dibersihkan mengikut piawaian syariah.Contohnya: bersih lagi suci iaitu menggunakan air mutlak.
Pekerja
·      Pekerja mestilah Islam dan beriman kepada Allah dan Rasulnya.
·      Mengetahui dengan bersungguh-sungguh hukum thoharah yang berhubung dengan dirinya dan kesucian bahan-bahan peralatan dan bahan mentah.
·      Mengetahui tentang air mutlak dan air mustakmal.
·      Kemampuan membaca Al-Quran kerana banyak doa dan bacaan yang perlu dibaca semasa proses pengilangan.
·      Sentiasa berada dalam keadaam wudhu.
·      Memulakan Bismillah dan doa-doa khusus.
·      Tidak bercampur antara lelaki dan perempuan.
·      Perempuan yang haid dipindahkan dari bahagian pemprosesan buat sementara waktu ke bahagian lain.

DI MANAKAH SILAPNYA KITA DALAM MENGURUSKAN URUSAN MAKANAN DAN MINUMAN?
·      80% dari makanan kita disediakan oleh orang kafir.
·      Umat Melayu Islam hanya boleh kembali menjadi bangsa yang bijak dan maju apabila segala urusan makan minum diuruskan sendiri oleh TANGAN-TANGAN YANG BERIMAN DAN BERTAQWA.
·      Ini adalah kerana makanan yang halal dan baik sahaja boleh mengubah diri umat Melayu Islam iaitu suatu bangsa yang mampu dan akan memerintah dunia.

TAKRIF MAKANAN HALAL
·      Halal itu bermula dari tangan pengusaha yang mengucapkan dua kalimah syahadah serta beriman kepada Allah dan RasulNya. Diniatkan pekerjaan itu kerana Allah. Dimulakan dengan Bismillah dan diakhiri dengan Alhamdulillah.
·      Orang-orang kafir tidak akan mengerti makna HALAL kerana mereka sendiri kufur dan menentang Allah dan Rasul. Maka makanan yang dihasilkan mereka tidak layak dimakan.

TAKRIF THOYYIBA
1. Jasmani
·      Maksud makanan Halal itu ialah bukan sekadar memakan makanan tersebut, tetapi juga mengambil ROH ISLAM dari pengusaha makanan tersebut.
·      Makanan yang baik memberikan zat untuk kesihatan tubuh badan meskipun sehingga 20 tahun lagi.
·      Menyihat dan menguatkan tubuh badan sehingga ada kekuatan untuk melakukan ibadat (yang fardhu dan yang nawafil) kepada Allah s.w.t.
2. Rohani
·      Menyihat dan menguatkan tubuh badan sehingga ada kekuatan untuk melakukan ibadat (yang fardhu dan yang nawafil) kepada Allah s.w.t
·      Makanan yang ada roh mampu mengubah manusia dari sudut PEMIKIRAN, PERASAAN, JIWA dan PERIBADI.
·      Menjadi manusia yang beriman dan bertaqwa kepada Allah s.w.t

KELEBIHAN MAKANAN HALALAN THOYYIBA
·      Menjalinkan ukhuwah dan kasih sayang ( Iman ) dikalangan umat Islam.
·      Menghilangkan perasaan dan sifat HASAD dan DENGKI dari golongan sifat-sifat TERCELA.
·      Melahirkan AKHLAK TERPUJI.
·      Melahirkan umat yang kuat pegangan AQIDAH Nya dan AGAMA Nya.

MAKNA MAKANAN SYUBHAT
·      Tiada diniatkan kerana Allah.
·      Tiada dimulakan dengan Bismillah.
·      Mengenyangkan tapi tiada berkat.
·      Produk yang diusahakan oleh tangan-tangan kufur.
·      Tiada nur Islam yang boleh mengubah hati.
·      Sumbernya diragui.

(Artikel dipetik dari Sahabat Roselle Marketing : http://www.sahabatroselle.com)

 Sokongan serta komitmen anda semua dalam menjayakan 1 STOP CENTRE FOR MUSLIM CHOICE ini amat kami alu-alukan. InsyaAllah.